Kukkapelto on uniikki käyntikohde

Karjalanruusun lähes hehtaarin kokoinen kukkapelto on ehdottomasti näkemisen arvoinen. Värikäs pelto on parhaimmillaan elo-syyskuussa, jolloin se muistuttaa todellista kukkamerta. Kaudelle 2024 on tilattu entistä monipuolisemmin kukkien siemeniä, joten pellosta on tulossa toivon mukaan hieno ja näyttävä. 

Pellolla kasvavista leikkokukkalajeista mainittakoon asterit, leijonankidat, oppineidenkukat sekä auringonkukat. Esimerkiksi astereita on kasvamassa 13 lajikeryhmää, joista kaikista on vielä runsas värien kirjo. Asteri onkin kaikkein paras ja kestävin leikkokukka, ja jotkut saavat sen kuivumaankin kauniisti.

Kukkapellolla on helppo kulkea, sillä kukat ovat pitkissä penkeissä, joiden väliin jäävät leveät käytävät. Pellolla on helppo saksin avulla kerätä mieleinen kukkakimppu. Kimppuun laitetaan kosteus ja se kääritään pakettiin kukkateltassa.

Pellolla kasvaa paljon esimerkiksi ikiviuhkoja, jotka ovat paitsi hyviä leikko- ja kuivakukkia, niin myös oivallisia perhoskukkia. Parhaina loppukesän poutapäivinä pellolla on arvioitu lentelevän jopa tuhatkunta liplattajaa. Esimerkiksi vuonna 2015 pellolla oli parhaimmillaan useita satoja neitoperhosia. Kesän 2021 runsain laji on toistaiseksi ollut kaikkialla hyvin yleinen nokkosperhonen.

Kukkapellolla voi kerätä kukkia ja kuivakukkavarastossa vierailla heinä-syyskuussa päivittäin, ma-la klo 10-16 ja su klo 12-16. Elokuun puolivälissä paikalla järjestetään pidennetyn viikonlopun kestävä suosittu Kukkakuhhaus-tapahtuma. Kukkapellon ohella tilalla voi tutustua myös Kille-kukon kanatarhaan ja vaikka vain nautiskella puun tai heinäseipään juurella istuen unenomaisesta "provencelaisesta" miljööstä ja maaseudun rauhasta.

 

Maalaisromanttinen kuivakukkavarasto

Karjalanruusun ihastuttava ja maalaisromanttinen kuivakukkavarasto sijaitsee navetan ylisillä aivan kukkapellon vieressä. Siellä kuivatetaan lähes puolet kukkapellon sadosta. Varasto alkaakin jo muistuttaa oikeaa kukkaistaivasta ja siellä voi kokea hyvin uniikin kukkaistunnelman.


Yleisimmät kuivakukkalajit ovat ikiviuhkot, olkikukat ja ikikukat sekä koristeheinistä kattarat, räpelöt, hirssit, pellavat ja viljat. Sopivassa paikassa säilyttäen kuivakukat kestävät käyttökelpoisina jopa vuosia, mutta suotavaa olisi vaihtaa uudet tuoreet kuivakukat vaasiin joka syksy.


Karjalanruusun kukkamyyntikoju kiertää myös monissa elo-syyskuun tori- ja markkinatapahtumissa Itä-Suomen alueella. Tervetuloa tutustumaan valikoimiin.

Linkkejä kukkapellolle