Kukkapelto on uniikki käyntikohde

Karjalanruusun lähes hehtaarin kokoinen kukkapelto on ehdottomasti näkemisen arvoinen. Värikäs pelto on parhaimmillaan elo-syyskuussa, jolloin siellä voi nähdä kukkien ohessa myös runsaasti perhosia. Parhaina loppukesän poutapäivinä pellolla on arvioitu lentelevän jopa tuhatkunta liplattajaa. Esimerkiksi vuonna 2015 pellolla oli parhaimmillaan useita satoja neitoperhosia.

Pellolla kasvaa paljon esimerkiksi ikiviuhkoja, jotka ovat paitsi hyviä leikko- ja kuivakukkia, niin myös oivallisia perhoskukkia. Muista pellolla kasvavista leikkokukkalajeista mainittakoon asterit, oppineidenkukat sekä auringonkukat. Esimerkiksi astereita on kasvamassa 13 lajikeryhmää, joista kaikista on vielä runsas värien kirjo. Asteri onkin kaikkein paras ja kestävin leikkokukka, ja jotkut saavat sen kuivumaankin kauniisti. 

Kukkapellolla voi kerätä kukkia ja kuivakukkavarastossa vierailla heinä-syyskuussa päivittäin, mutta elokuun puolivälissä paikalla järjestetään viikonlopun kestävä suosittu Kukkakuhhaus-tapahtuma. Vuonna 2013 Kukkakuhhauksessa oli 500 kävijää, vuonna 2014 kävijöitä oli jo tuhat ja vuonna 2015 1400. Siitä alkaen kävijämäärä on vakiintunut noin 1200:aan. Vuonna 2019 kävijämäärä nousi kuitenkin jo 3300 viikonlopun aikana!

Maalaisromanttinen kuivakukkavarasto

Karjalanruusun ihastuttava ja maalaisromanttinen kuivakukkavarasto sijaitsee navetan ylisillä aivan kukkapellon vieressä. Siellä kuivatetaan lähes puolet kukkapellon sadosta. Varasto alkaakin jo muistuttaa oikeaa kukkaistaivasta ja siellä voi kokea hyvin uniikin kukkaistunnelman.

Yleisimmät kuivakukkalajit ovat ikiviuhkot, olkikukat ja ikikukat sekä koristeheinistä kattarat, räpelöt, hirssit, pellavat ja viljat. Sopivassa paikassa säilyttäen kuivakukat kestävät käyttökelpoisina jopa vuosia, mutta suotavaa olisi vaihtaa uudet tuoreet kuivakukat vaassiin joka syksy. 

Karjalanruusun kukkamyyntikoju kiertää myös monissa elo-syyskuun tori- ja markkinatapahtumissa Itä-Suomen alueella. Tervetuloa tutustumaan valikoimiin.

Kuvat ©Visit Karelia / Harri Tarvainen

©Visit Karelia / Harri Tarvainen ©Visit Karelia / Harri Tarvainen ©Visit Karelia / Harri Tarvainen ©Visit Karelia / Harri Tarvainen ©Visit Karelia / Harri Tarvainen